يک کارشناس منابع طبيعي و آبخيزداري در چهارمحال و بختياري گفت: جنگلها در اين استان از دو ناحيه مورد تهديد قرار دارند، که هر دو ريشه در دخالتهاي انساني دارد.
به گزارش
هفت چشمه؛ فرزاد رضازاده در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادي پايگاه خبري تحليلي «
جهانبين نيوز»، اظهار کرد: از نظر سازمان منابع طبيعي چنانچه پنج درصد تاجپوشش درختي در محلي موجود باشد، آن منطقه جنگل محسوب ميشود.
وي تصريح کرد: اين نشان ميدهد جنگلها تراکم لازم را ندارند و تنک هستند و با وجود اينکه همه جنگلها در اين استان بلوط ميباشند، اما 100 درصد جنگلها را بلوط تشکيل نميدهد.
اين کارشناس منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري يادآور شد: در اين استان 320 هزار هکتار جنگل وجود دارد و اگر 80 درصد آن بلوط باشد، معادل 250 هزار هکتار ميشود، بنابراين 25 ميليون اصله نهال بلوط برابر برآورد، در اين جنگلها وجود دارد.
رضازاده افزود: جنگل يکي از زيرساختهاي زيستمحيطي است و بنيان تمام مسائل محيط زيست، به جنگل بستگي دارد، جنگلهاي موجود در اين استان نقش مهمتري دارند چراکه در اين منطقه زادآوري و احياي جنگل دشوارتر است.
وي خاطرنشان کرد: اين بدان معنا است که اگر جنگلها مورد تخريب قرار گيرند، احيا و بازسازي آنها بينهايت سخت و زمانبر است.
اين کارشناس منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري با اشاره به اينکه درصورت قطع درختان، با بذرکاري جبران نميشود چراکه براي اين جايگزيني پروسهاي وجود دارد و آن اينکه در ابتدا بايد مرتع خوبي با گياهان علفي در اختيار باشد و در طي زمان اين گياهان علفي چندساله شوند، سپس درختچههايي مانند بادامک، گون و... به وجود آمده و تحت عنوان گونههاي پرستار بتواند در سايه آنها گونههايي مانند بلوط توليد شود.
رضازاده حداقل زمان لازم براي به وجود آمدن يک گونه بلوط را 25 تا 50 سال عنوان و تاکيد کرد: بايد گونههاي بلوط حفظ شود، اما در کنار آن گونههايي که سازگاري بيشتري با جنگلهاي زاگرس دارند استفاده شود.
وي اضافه کرد: جنگلها در اين استان از دو ناحيه مورد تهديد قرار دارند، که هر دو ريشه در دخالتهاي انساني دارد، تهاجم مستقيم انسان به طبيعت و افزايش ضريب زراعي يکي از اين تهديدهاست و طي آن جنگلتراشي براي زيرکشت رفتن زمينها صورت ميگيرد و گاهي براي عبور خطوط لوله گاز، نفت، آب و... يا راهسازيها، توسعه شهرها، روستاها، گسترش شهرکهاي صنعتي و... اين کار انجام ميشود.
اين کارشناس منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري با اشاره به اينکه برخي از تخريبهاي انساني با هدف سودجويي انجام ميشود يادآور شد: با توجه به قيمت بالاي چوب و زغال، افرادي درختان را بهمنظور دستيابي به سود بالا قطع و يا بهصورت خام يا زغال به فروش ميرسانند.
رضازاده ادامه داد: اين سودجويي که براي آنها نوعي استفاده رايگان از طبيعت ميباشد و معضلي است که در اين استان و ساير استانهاي زاگرسنشين وجود دارد که منابع طبيعي براي جلوگيري از اين خسارات هم مقابله سلبي و هم فرهنگسازي و آموزش را در دستور کار دارد.
وي با بيان اينکه در کنار همه اين مسائل کره زمين متاثر از فعاليتهاي انساني درحال گرم شدن است و اين موضوع جنگلها را تحتالشعاع قرار داده است و زيستبومي که براي سرپا ماندن جنگلها لازم است دچار تنش شده که اين موضوع سبب از بين رفتن زادآوري ميشود، به اين ترتيب گونهها به دليل اينکه بارشها پراکنش زماني ندارند، جنگل سيراب نشده و بلافاصله دچار تنش خشکي شده و گونهها دچار استرس ميشوند که اين موضوع منجر به تضعيف گونهها از نظر پايهاي شده و حمله ويروسها و ميکروبها را به دنبال دارد.
رضازاده بيان داشت: از ساليان گذشته خشکيدگي بلوط را که ناشي از کاهش بارشها بود، داشتيم اين در حالي است که برخي از گونههايي که ضعيف شده بودند مورد تهاجم آفاتي قرار گرفتند که آفت بلوط نبودند، برگخوار و جوانهخوار بلوط نيز يکي ديگر از آفاتي است که هر ساله درختان را مورد هجوم قرار ميدهد و در حال حاضر در حال مبارزه بيولوژيک با اين آفت هستيم.
اين کارشناس منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري مجاورت با استانهاي زاگرسنشين را يکي از دلايل عدم موفقيت در مبارزه با جوانهخوار بلوط دانست و عنوان داشت: لازم است مبارزه با اين آفت در مقياس بزرگ انجام شود که نياز است انسجام ميان استانهاي درگير صورت گيرد.
وي خاطرنشان کرد: کانونهايي از درگيري با آفت جوانهخوار شناسايي شده است اما به دليل صعبالعبور بودن برخي از مناطق امکان انتقال تجهيزات محلولپاشي فراهم نيست لذا بسياري از مناطق مغفول ميماند که منجر به توسعه بيماري در سنوات آينده ميشود.
رضازاده گفت: هنوز راهکارهاي تحقيقاتي مناسبي براي مبارزه با اين آفت انجام نشده است و لازم است که مراکز تحقيقاتي دانشگاهي به اين موضوع ورود کنند تا بخشهاي اجرا از داشتههاي علمي آنها بهرمند شوند.
اين کارشناس منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري ادامه داد: با وجود همه اين شرايط بزرگترين و خطرناکترين تهديدها براي جنگلها انسان است، متاسفانه انسان با مديريتهاي مصرفي درحال تضعيف منابع طبيعي است.
وي افزود: مصرف بيرويه سوختهاي فسيلي آلايندههايي را وارد هوا ميکنند که گريبانگير خودمان شده است و ميزان دي اکسيد کربن در هوا به بيش از 600 پي پي ام رسيده است و اين گرمايش و شرايط گلخانهاي ايجاد شده ما را به سمت نابودي ميکشاند.
رضازاده تاکيد کرد: توسعه پوشش گياهي ميتواند منجر به جذب کربن هوا شده و به سطح زمين برگشت داده ميشود، به اين ترتيب ميتوان به يک محيط زيست پايدار دست يافت.
اين کارشناس منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري بهترين کار براي احياي مراتع و جنگلها را کشت يک ميليارد درخت در کشور و 10 ميليون در استان طي چهار سال دانست و اذعان داشت: کاشت اين تعداد درخت بهصورت مشارکتي است و بعد از کشت هم نگهداري درختان بهصورت مشارکتي انجام ميشود.
انتهاي خبر/1026ج